неділю, 21 березня 2021 р.

 День весняного рівнодення — це момент, коли день за своєю тривалістю прирівнюється до ночі, а потім поступово стає все довшим. Через кілька днів після дня зимового сонцестояння сонце почне підійматися вище над горизонтом — світловий день починає збільшуватися, а ніч скорочується. І зазвичай 20-21 березня наступає момент, коли тривалість дня і ночі стають рівними. Такий день називається днем весняного рівнодення.

Що таке день весняного рівнодення

Точка, в якій центр Сонця перетинає екватор під час руху з південної півкулі до північної, називається точкою весняного рівнодення, протилежна — точкою осіннього рівнодення. Внаслідок того, що тропічний рік (проміжок часу між двома послідовними проходженнями Сонця через ту саму точку рівнодення) не збігається із тривалістю календарного року, моменти рівнодення рік у рік зсуваються відносно початку календарної доби. Моменти рівнодення наступають у простий рік на 5 годин 48 хвилин 46 секунд пізніше, ніж у попередній, а у високосний — на 18 годин 11 хвилин 14 секунд раніше. Тому моменти рівнодення можуть припадати на дві сусідні календарні дати. У ХХІ столітті Сонце проходить точку весняного рівнодення 20 або 21 березня за Грінвічем — цей момент вважають початком астрономічної весни в Північній півкулі, а точку осіннього рівнодення — 22 чи 23 вересня — початком астрономічної осені в Північній півкулі.

Традиції весняного рівнодення

Весняне рівнодення вважається початком нового року в багатьох народів. Його використовують для розрахунку дати найважливіших релігійних свят: в іудаїзмі (Песах), християнстві (Великдень), ісламі (Навруз).

Наші пращури на честь рівнодення влаштовували веселі гуляння зі святковим, але пісним застіллям. Свято називалося «Жайворонки», або «Сороки», «40 Птахів».

Господині випікали обрядове печиво у формі пташок — «жайворонки». Діти бігали з ним по селу, наспівуючи пісеньки. Вважалося, що такий ритуал може прискорити повернення птахів з вирію і, відповідно, прихід весни.

Прикмети дня весняного рівнодення

У цей день дивляться на погоду:

Яка погода на рівнодення — така буде й усі наступні 40 днів.

Тепло — нічних заморозків більше не буде.

Похмуро і прохолодно — наступні 40 днів ночами будуть заморозки.


Немає коментарів:

Дописати коментар